+420 721 167 521

Káva – zlo, nebo zdraví v každém šálku?

Únor 4, 2018 / Nutrition
Káva – zlo, nebo zdraví v každém šálku?

Káva ráno ke snídani, v kelímku na cestě do práce, s kolegy po příchodu do kanceláře, po obědě, jako rituál při posezení s přáteli… No zkrátka kávu milujeme všichni!

Budu trošku předbíhat a řeknu, že konečný výsledek potěší každého konzumenta.

Něco málo z historie:

Nikdo neví přesně, kde a kdy byla káva objevena, etiopská legenda (2) však praví, že počátky kávy pochází právě z Etiopie, kde pasáček koz vypozoroval, že se jeho stádo po konzumaci bobulí z nějakého stromu chová daleko energičtěji. Až tak, že nemohlo večer spát! Tuto informaci předal místnímu opatovi, který si z bobulí udělal nápoj, který mu umožňoval modlitby až do ranních hodin. Následně se informace začala říšit celým krajem. Informace se donesla až na Arabský poloostrov – lidé si začali připravovat kávu při socializaci a veřejných akcích. Odtud se káva začala v 17.století dovážet i do Evropy! DĚKUJEME!

U nás se jí dokonce pro své nabuzující účinky začalo přezdívat “satanův nápoj”.

Káva postupně nahrazovala do té doby zajeté snídaňové nápoje, kterými bylo pivo a víno (to mělo taky něco do sebe…).

Káva se samozřejmě dostala i do Ameriky, Thomas Jefferson o ní dokonce pronesl výrok:

„Coffee – the favorite drink of the civilized world.”

Nyní kávu zná každý vzdělaný i nevzdělaný člověk a stala se nedílnou součástí našeho každodenního života.

Kava historie

Historie kávy

 

Současnost: 

V minulých letech jsem se setkávali s desítkami a stovkami kontroverzních tvrzení.

Na jedné straně jsme se mohli dozvědět, jak je pití kávy škodlivé, jak nás káva dehydratuje, že způsobuje křeče ve dvanácterníku, impotenci a jak bychom ji neměli v žádném případě pít. To vše jsou samozřejmě nesmysly a dnes vyvrácené mýty.

Jak tomu tak bývá, v posledních letech se ukazuje úplný opak a vědci přicházejí se stále novými studiemi o pozitivních efektech konzumace kávy.

Například studie z Imperial Collego London (1) ukázala ve více než 16 let trvající studii, že konzumenti kávy se dožívají vyššího věku! Výsledky jsou založeny na hodnocení zdravotních údajů více než půl milionu lidí z deseti evropských zemí.

 

Co se tedy ukazuje: 

Káva obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání DNA lidských buněk.

Při porovnání dvou skupin dokonce vyšlo, že skupina konzumující kávu měla více antioxidantů, než skupina konzumující ovoce a zeleninu. Bylo dokázáno, že v 600ml kávy je 4-5x více antioxidantů než ve stejném množství ovoce a zeleniny. To samozřejmě neznamená, že nemusíte konzumovat ovoce a zeleninu! Stále se zde nachází důležité vitamíny, minerály a vláknina.

Snížení rizika vzniku demence.

Harvardská studie z roku 2010 ukázala snížení rizika o 20% u žen konzumujících více než 4 šálky denně.

Konzumenti kávy vykazují vyšší dlouhověkost.

Toto tvrzení platí zejmána pro kardiovaskulární onemocnění a nemoci trávicí soustavy.

V Německu se očekávaná délka života zvýšila u žen o 7% a u mužů dokonce o 12%!

Důvodem může být například to, že káva je (společně s grepem a čekankou) jediná trpká chuť, která je společností běžně konzumována – hořké látky mohou mít za následek tvorbu žaludečních a žlučových kyselin, tím pádem podporují trávení.

Tip: konzumujte kávu po jídle!

Konzumace kávy před tréninkem zvyšuje drive a motivaci.

Jak je dobře známo, kofein podporuje činnost mozku, zkracuje dobu reakce, zlepšuje motivaci.

I když jsou tyto účinky jen krátkodobé a po nějakém čase se na ně stáváme čím dál více rezistentní, můžeme z tohoto benefitu těžit.

Tip: moje oblíbené Bulletproof Coffee před tréninkem!

Co to vlastně je? Je to mix kávy a nasyceného tuku. Originální receptura říká, že byste měli v mixéru smíchat kávu, 1-2 čajové lžičky MCT tuku (kokosový olej) a 1-2 čajové lžičky grass-fed másla nebo ghee, tedy přepuštěného másla.

Před tréninkem se doporučuje proto, že nasycený tuk zpomaluje absorbci kofeinu, čímž prodloužíte jeho účinek!

 

Kdy kávu nekonzumovat, nebo alespoň omezit:

Je pravda, že káva může zvyšovat krevní tlak. Pokud tedy trpíte vysokým tlakem a po konzumaci kávy se necítíte dobře, kávu vynechte.

Kávu take nedoporučuji v určitých fázích eliminační diety, při zhoršené funkci andrenálních žláz a problémech se spánkem, to je však předmětem osobních konzultací a individuálního nastavení jednotlivých programů.

Dále se káva nedoporučuje u těhotných žen, protože stále neexistuje příliš důkazů, které by vyloučily všechny případné negativní efekty.

 

Závěr:  

Stejně jako u potravin, i u kávy je velmi důležitá kvalita! Ideální je konzumovat organickou kávu a připravovat ji například ve French pressu (jak na to se dozvíte na konci článku).

Doporučené oblasti: Kolumbie, Brazílie, Dominikánská republika

Pokud máte problémy se spánkem, konzumujte poslední kávu nejpozději v 16,00, protože kofein má celkem dlouhý poločas rozpadu.

Také se říká, že dávka dělá jed. Na kávě si můžete vypěstovat závislost, proto se omezte maximálně na 4-5 šálků denně. To, co je škodlivé ve velkém množství, může být přínosné v menším množství.

POZOR: Všechna předchozí doporučení platí pouze a jen pro čistou kávu bez přidaného cukru, mléka a smetany!! Pokud si totiž do každé kávy přidáte 3 lžičky cukru a 2 lžíce plnotučné smetany, místo benefitů si akorát zaděláváte na cukrovku, další onemocnění a krásně si budete zvyšovat procento tělesného tuku! Takže jednou provždy, kávu po většinu času jen čistou, případně Bulletproof Coffee (viz.výše).

 

Příprava kávy ve French pressu:

Co je to vlastně french press? French press je konvička pro přípravu kávy, která pomocí pístu s filtrem umožňuje oddělit vytvořený nápoj od kávové sedliny, tedy logru. Většinou je nádoba french pressu vyrobena ze skla a má plastové či kovové úchyty, držáky. Neznámějšími výrobci french pressů jsou Bodum (Melior) a La Cafetière.

Nyní se v bodech podívejme na přípravu kávy ve french pressu:

1.Dejte vařit vodu – požadované množství k přípravě kávy a k tomu další vodu o objemu vašeho french pressu.

2.Připravte si požadované množství kávy, nejlépe čerstvě umleté. Kávová zrna by měla být umletá nahrubo. 1 šálek kávy = jedna plná odměrka, která bývá k french pressu přiložena.

3.Jakmile se voda začne vařit, odstavte ji. Naplňte french press vodou a nechte chvíli zahřát, vodu pak vylijte.

4.Zbývající vodu určenou k přípravě kávy nechte zchladit na cca. 90°C, což by mělo při běžné pokojové teplotě trvat asi 30 sekund.

5.Nasypte nahrubo namletou kávu do french pressu.

6.Zalijte kávu horkou vodou tak, aby byla voda těsně nad namletou kávou – tím dojde ke spaření kávy. Nechte kávu malou chvíli „pracovat“.

7.Doplňte french press požadovaným množstvím vody a zamíchejte.

8.Umístěte víčko french pressu s vytaženým pístem, aby teplo neunikalo ven. Zatím píst nestlačujte dolů.

9.Po 3-4 minutách začněte pomalu stlačovat píst dolů. Píst stlačujte rovně, aby se sítko neoddálilo od stěny french pressu a káva neunikla nahoru.

10.Jakmile stlačíte píst úplně dolů, můžete kávu nalévat, nejlépe do předehřátých šálků.

 

Také si dobře pamatujte následující řádek:

“Pokud potřebujete k nakopnutí kávu, vlastně nepotřebujete kávu, ale odpočinek!”

 

V případě, že máte rádi kávu a článek vás ujistil, že káva prospívá dobrému zdraví, článek SDÍLEJTE!

Mnoho příjemných zážitků při konzumací kávy,

Dominik Kodras

 

Zdroje:
1http://annals.org/aim/article-abstract/2643435/coffee-drinking-mortality-10-european-countries-multinational-cohort-study?doi=10.7326%2fM16-2945 
2. http://www.ncausa.org/About-Coffee/History-of-Coffee 
3. http://www.cerstvakava.cz/clanky/jak-pripravit-kavu-ve-french-pressu/  
Obrázky:
1.http://somethingtodebate.blogspot.cz/
2. https://img.dietspotlight.com/
3. https://cdn.shopify.com/

Napsat komentář

*Povinné Please validate the required fields

*

*